Омбудсманът Диана Ковачевавъзрази срещу поредното увеличение на цената на водата 

...
Омбудсманът Диана Ковачевавъзрази срещу поредното увеличение на цената на водата 
Коментари Харесай

Омбудсманът се обяви против увеличение на цената на водата в Шумен и Пазарджик

Омбудсманът Диана Ковачева възрази против следващото нарастване на цената на водата  - този път в областите Шумен , където скокът е с 49,88% и в Пазарджик - 63,50%. На две следващи съвещания през днешния ден в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) началникът на отдел „ Права на консуматори на административни и публични услуги “ към омбудсмана – Нина Бояджиева, изрази безапелационната позиция, че покачването на цената на ВиК услугите и в двете области освен ще докара до несъбираемост на вземанията, само че и ще се отрази извънредно неподходящо на жителите, които стават все по-затруднени да погасяват сметките си за комунални услуги. Тезата на проф. Ковачева е, че з авишената цена не е стопански обоснована , оповестиха от ведомството.

Бояджиева посочи редица причини като напомни, че според решение от 30 септември 2022 година на Министерския съвет за област Шумен са планувани общо 2 779 180 лева от бюджета за финансиране на ВиК мрежата за три обитаеми места -  гр. Върбица 1 633 259 лева, с. Тодор Икономово - 721 929 лева и с. Каменяк 423 992 лева

Допълни, че в същото решение на Министерски съвет от 30 септември 2022 година за област Пазарджик са планувани бюджетни средства за финансиране на ВиК мрежата в размер на 2 805 071 лв. , от тях за с. Лесичово -  1 164 380 лева и за гр. Белово   1 640 691 лева

В тази връзка Бояджиева попита дали тези средства са включени от КЕВР при определянето на индикаторите за качество за интервала на бизнес-плановете и при двата ВиК оператора.

Тя акцентира още, че в Годишния финансов доклад на ВиК Шумен за 2021 година е посочено, че са получени обезщетения за цените на тока в размер на 5 810 хиляди лв. за цялата година и попита дали тези обезщетения са взети поради при установяване на средномесечните цени за базовия интервал април - септември 2021 година

Същевременно обърна внимание, че няма информация в бизнес проекта на ВиК Пазарджик, както и в Доклада на КЕВР какъв е бил размерът на обезщетения за цените на тока, които ВиК операторът е получил през 2021 година и 2022 година

„ Тези обезщетения взети ли са поради при установяване на средномесечните цени за базовия интервал юли - декември 2021 година “ , попита представителят на националния публичен бранител.

Нина Бояджиева уточни още, че от бизнес проекта на ВиК Шумен и ВиК Пазарджик излиза наяве, че не са планувани съвещания с потребителите към стадия на създаването им.
Подчерта, че Асоциацията по ВиК не е съгласувала бизнес проекта на ВиК Шумен – на извършеното съвещание на 15 февруари т.г. от 10 общини са взели участие 7, като 52,22% от гласовете са били срещу . Това са представителите на Общините Шумен, Нови пазар, Велики Преслав, Смядово, Никола Козлево, които съставляват съвсем 74% от популацията на региона.

КЕВР приема обаче, че бизнес проектът е признат от Асоциацията без възражения, тъй като не е спазен срокът за изпращане на мнението на Асоциацията до ВиК оператора - ползва член 27, алинея 5 от Наредбата за контролиране на качеството. Това става непрекъсната процедура “ , сподели Бояджиева.

Тя акцентира, че ръководителят на ВиК - Шумен, регионалният шеф и представител на страната, не изпращат мнението към ВиК оператора. Няма планувани и наказания за несъблюдение на това обвързване , което в последна сметка води до резултат, за който е дал своя вот представителят на страната, а точно – за бизнес проект.

Омбудсманът предлага КЕВР да направи разбор на този проблем и да предприеме нужните ограничения , като предложи смяна в нормативната уредба неотложно, тъй че мненията на общините да се взимат поради “, съобщи Бояджиева.

Тя посочи още, че ВиК Пазарджик няма утвърден бизнес проект за интервала 2017 година - 2021 година, заради което и няма осъществена промяна с осъществяването на индикаторите за успеваемост на в началото заложената цена за 2023 година, която е увеличена с 63,50%  спрямо 2016 година, т.е. от 1,644 лева./куб. м  на 2,688 лева./куб. м.

Същевременно обърна внимание, че няма показани мнения в КЕВР на общините от област Пазарджик и област Шумен към бизнес проектите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР